Самопомощ с помощта на спомагателна техника

05.06.2020

Китайската традиционна медицина

 

Китайската традиционна медицина е с история от няколко хиляди години. Занимавайки се с нея като лекар-терапевт, това означава разбиране на основните закони на Вселената, представени чрез една ос – на ин и ян. Когато тези закономерности се приложат в собствения ви ден, те осигуряват възможност за по-добро опознаване на себе си. Така диагностиката е по-бърза и по-прецизна, а това трасира пътя към по-нататъшното лечение.
Понякога са необходими години практика, за да може мъдростта на тази система да се разбере и да се приложи по-добре. Но ако не сме лекар или терапевт, как можем да приложим върху себе си тези древни знания? Тогава на помощ идват спомагателните техники, които подразбират опознаване на основните закономерности на традиционната медицина и осигуряват възможност с тях да се окаже влияние върху превенцията на заболявания, както и повишаване на качеството на живота.


СПОМАГАТЕЛНИ ТЕХНИКИ НА КИТАЙСКАТА ТРАДИЦИОННА МЕДИЦИНА

Най-често използваните помощни техники на китайската традиционна медицина са купирането (терапия с вендузи), гваш и моксибустия.
Тук спадат и терапевтичната акупресура, както и поставянето на акумагнити върху съответната част от тялото. Медицинският чи гонг благодарение на резултатите, които дава по време на упражненията, става все по-търсен и по-приложим – както от страна на терапевтите, така и от страна на практикуващите го.
При техниката на купиране се използват чаши, които са направени от различни материали (стъкло, бамбук, пластика, рогове от животни...), при гваша – плочки от нефрит (основно), със специфична техника се преминава през меридианите и акупунктурните точки на пациентите, докато моксибустията представлява техника, при която с пръчици от пелин се загряват определени акупунктурни точки. Това са относително прости и ефективни терапевтични техники, които могат да бъдат използвани самостоятелно или в комбинация, както и в комбинация с акупунктура, растения или масаж...
Базата на тези техника съставлява познаването на меридианите и акупунктурните точки на тялото. Меридианите са енергийните потоци на тялото, а чрез разчитането на меридианите, измерването на пулса и преглеждането на езика, както и разговор с пациентите може да се разпознае къде е дисбалансът в тялото и кои патологични фактори могат да доведат до това. Чрез диференциацията на синдрома се решава коя техника е най-добре да се приложи. Лечението с вендузи и гваш използва принципа на стимулирането на акупунктурните точки и меридиани, а чрез моксибустията – загряване на същите. За всички тези техники е важно в коя посока се извършва движението, както и неговата скорост.

Kупиране (лечение с чаши, лечение с вендузи)
При тази техника се използват чаши с различни форми, големина и материя. Най-често използвани са стъклените чаши с използване на огън. Тяхното предимство е, че може да се проследи ефектът на техниката заради прозрачността на материала. С използването на огъня използваме свойството на един от пет елемента (дърво, огън, земя, метал и вода). Човекът, който провежда техниката, решава каква е скоростта на движението и най-добрата посока. Съществуват методи на „подвижните“ чаши, когато чашите се движат по протежението на меридианите на пациентите или когато само се стимулират определени точки. Съществува и комбинирано приложение на двата метода. Накрая чашите се поставят върху повърхността на кожата и ги оставяме за известно време.

Индивидуални чувства на пациента

Интензитетът на вакуума се контролира и се адаптира към всеки пациент. При пациентите с дефицит и по-възрастните пациенти се използва по-слаб вакуум, а при по-младите и по-жизнените се използва по-силен. Наличието на зачервяване по кожата, както и моментното чувство на лекота в тялото най-често са присъщи реакции на организма на пациента. След лечението, в зависимост от цвета на отпечатъка се прави заключението дали пациентът чувства студ, влага или огън като патологичен фактор... Също така се прави заключението какви са жизнените му сили към момента, както и какъв съвет трябва да му се даде с цел подобряване на качеството на живот. Ако става въпрос за самоприлагане на тези техники, най-често се стимулират предните страни на тялото (ръце, крака и стомах), а налягането на вакуума се коригира индивидуално.

Цветът на отпечатъкът разказва
Цветовете на отпечатъците могат да бъдат географската карта по гърба на пациентите, те могат да ни помогнат да разчетем определено вътрешно състояние. Червеният цвят говори за наличие на патологичен огън в организма, а синьото – за студ... Наситено синьото е показател за вътрешна стагнация и т.н. Много хора притежават в себе си патологичен фактор на студ, чието влияние може да бъде влошено с настъпването на зимните месеци, когато се усеща още по-изразено. Студът забавя дейността и може да се появи забавеност, тромавост, липса на активност, затруднено изхождане, менструални и други болки.
В последно време става популярно прилагането на тези техники в света на wellness и spa. В тези области е необходимо да споменем и да предупредим, че техниката може да има последици под формата на отпечатък, който изчезва най-често след два дни. В противен случай може да се стигне до неприятни изненади. Наличие на патологични фактори на студ в тялото

Днес ставаме свидетели на патологичните фактори на студ в тялото. Това може да е последица от времето, но и начин на живот и хранене. То може да доведе до проблеми с изхождането или до появата на нередовни изпражнения, както и подуване на стомаха, което може да се обясни също с недостиг на чи или кръвта, стагнация на жизнената енергия на черния дроб и т.н. След направената диагностика терапията с чаши решава много ефикасно подобни състояния, с допълнителния съвет пациентът да промени определени навици в ежедневието си. Тази техника е особено подходяща за изпълнение през зимните месеци, тъй като ускорява отстраняването на този патологичен фактор от организма след понижената температура.

Гваш като спомагателна техника на китайската медицина
Години наред гвашът се е използвал в Азия при терапията на холера, както и при всяко друго заболяване, при което като симптоми са се появявали температура или болка, без противопоказания като рани, кървене, слънчево изгаряне... В Китай това е често използвана техника и се смята, че е техника за „домашното приложение“. Думата се състои от две части, gdegua означава „слой, триене“, а asha – феномен на зачервяването, който се появява при практикуването на тази техника (пурпур по кожата).

Как се изпълнява тази техника
Плочките, които се използват при тази техника, може да са изработени от рогове на животни, пластмаса, кристал, порцелан, метеорит, дърво, миди... – най-ценни са от нефрит заради връзката между нефрита и бъбреците, и от розенкварц заради връзката на този кристал със сърцето, който оказва влияние върху кръвотока чи (жизнената енергия) в организма. Плочките трябва да са твърди и от приятен материал. Понякога е нужно да са подвижни. Маслото, с което се прави тази техника, е на базата на китайски растения, които в повечето случаи активират меридианите на слезката и черния дроб, задвижват енергията на чи, отстраняват стагнацията на меридианите, като основно водят до освобождаване на болката. В състава са включени вода, сусамово олио, джинджифил, екстракт от мента, зелен лук...
Важността на поведението на пациентите след терапията

Сподели