КЕТО-ЕФИКАСНИ БЪРЗИ ДИЕТИ

05.06.2020

КЕТО-ЕФИКАСНИ БЪРЗИ ДИЕТИ

 

Всички понякога искат да посегнат към бързата диета, с която ще се реши излишъкът от килограми. По някое време на годината или преди важни събития като сватба, дори и сега – преди Нова година, както и актьорите за определена роля. Като диетолог имам доста опит и с едните, и с другите – и то успешно.
Освен това истинските кето диети са медицински показани и се прилагат като терапия при състояния на рефракторна епилепсия и дефицит на ензима GLUT1, необходим за метаболизирането на захарите. Но сега говорим изключително за приложението за целите на бърза загуба на тегло.


КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА СЪЩИНСКАТА КЕТО ДИЕТА
Toва е тип хранене с много ниско съдържание на въглехидрати, което води организма до състояние на кетоза. За да стане това, най-голямата част от калориите, над 70 процента, произлизат от мазнините, 5 процента – от въглехидратите, а остатъкът – от протеините (белтъчините).
Това подразбира елиминиране не само на захарите и скорбялата – хляб, житни храни, а и на плодовете и много от зеленчуци, включително бобови растения, като фасул, зелен боб, леща.
Като източници на протеини предимство имат мазните меса, мазните сирена, мазните риби, жълтъците! В никакъв случай бяло пилешко и пуешко месо, нито пък хек или подобни видове бяла риба. От зеленчуците е позволен ограничен брой – само тези, които растат над земята. Ограничени са само броят и количеството, което основно не надхвърля 300–400 грама.

Подобна концепция дава възможност от мазнините в черния дроб да се образува голямо количество кетонови тела, които в недостиг на захар да се превърнат в основен източник на енергия за всички органи, включително мозъка. Това води до леко понижаване на чувството на глад, но и до значителна загуба на тегло, което се случва и чрез диуретичния ефект на кетоните – значи голяма загуба на вода. Какво по-хубаво от това, ще кажат много: не си гладен, а отслабваш.
Подобни прости правила и очаквани големи загуби – често над 10 килограма за 4 седмици, правят кето диетите изключително популярни.


КАКВИ СА НАЙ-ЧЕСТИТЕ ГРЕШКИ
Много диетолози се опитват да създадат „по-здравословна“ версия, като препоръчват консумацията на немазни меса и риба, нискомаслено мляко... с други думи понижават приема на мазнини за сметка на протеините. Това като резултат дава излизане от кетозата, тъй като според биологията организмът „прави“ захари от протеините в черния дроб и организмът веднага ще напусне кетозите като източник на енергия. Това същевременно ще означава и по-малка загуба на тегло.
Друга грешка е неприемането на достатъчно количества вода с идеята, че така загубата на тегло ще е по-силна. Кето диетите изискват прием на много течности като вода и билкови чайове, което значи, че с над 3–4 литра вода може да се постигне достатъчен диуретичен ефект!


КАКВИ СА НЕДОСТАТЪЦИТЕ
Кето диетите са трудни за проследяване. И въпреки че организмът, когато трябва, се адаптира към недостига на въглехидрати, много хора не се чувстват добре, появява се умора, непоносимост към най-малките физически усилия, главоболие и безсъние. При повечето хора ще се стигне до повишаване на стойностите на лошия холестерол – LDL, a според много ще се коригират стойностите на захарта – но това се случва при всеки вид гладуване.


НАЙ-ГОЛЕМИТЕ НЕДОСТАТЪЦИ
Кето диетите са по правило с мазнини, но най-често това са наситени мазнини с всичките им вредни действия върху кръвоносните съдове. За да се понижат те, мнозина препоръчват допълнително добавяне на видове растително олио за консумация и при приготвянето на ястия.
Състоянието на ацидоза, при което организмът се намира, включва образуване на камъни в бъбреците и натоварване на функцията на бъбреците. Храненето, при което са елиминирани цели групи зърнени храни, плодове и много зеленчуци, е силно дефицитно не само на витамини, които евентуално могат да се наваксат, но и на влакнини, заради което е силно застрашено здравето на дебелото черво, да не споменавам за бактериите в червата.
И да скъсим дългата история – който иска и може да издържи на този строг режим, нека това да бъде за кратко, да се повтаря от време на време, но и да се храни добре и здравословно, като не забравя и за физическата активност.

Сподели