Избирам любовта

11.06.2020

Избирам Любовта

 


Как да бъдем способни за любов

Идеята, че е лесно да се обича, се появява заради погрешното схващане, че да обичаш е същото като да се влюбиш. „Ами това е най-лесното. Случва се от само себе си...“ – това са само някои констатации, когато си помислите за любов. Ами като е така лесно, защо имаме проблеми в отношенията?

Да се влюбиш и да си способен за любов са две напълно различни неща.

 

Да си способен за нещо, най-вече за любов, не е лесно. Това означава, че умеем и да даваме, и да получаваме любов. Чух интересно съобщение: „Любов към любовта идва като пари към парите“. Какво означава това? Този, който я има, получава още повече, а този, който я няма – все по-малко. Дали това е честно? Не, но е така. Този, който има, е по-доволен, лежерен, усмихнат, топъл, позитивен... и така получава повече. От друга страна имаме огорчени, несигурни, завистливи, изискващи хора... И не е лесно да бъдат обичани.

Както се случва с бедните забогатели хора, така и някои бедни хора се пригодяват за любов, въпреки че не са имали добри стартови позиции. Те са се обогатили и са получили способностите със собствени усилия, вложения, смелост, работа и труд и това е възможно, но не е лесно. Важно е да знаем дали на всички ни е отредено това, което сме получили в началото. Човек може да направи много от това за себе си.

Себеичност или любов към себе си
Хората често бъркат любовта към себе си със себичност, сякаш да обичаш себе си е себично, а да обичаш другите е несебично. Без любов към себе си не можеш да обичаш и другите.
Започнете от това, какво желаете на себе си, какво можете да направите, за да се чувствате по-стойностни. За някои стойността е нещо материално, сила, влияние, слава. За други е нещо, което може да се реализира в отношенията при другите – да си съпричастен, благороден, добър, надежден, даряващ. За трети е, като живеем с пълни дробове, когато са надъхани, креативни, оптимистични, смели. Всеки може да помисли и да избере истинската стойност за себе си. Трябва да имате предвид, че материалните неща, както и силата, влиянието и славата се губят лесно, така че изборът на нематериални неща и работата с тях се изплаща много повече.
Ценете това, което имате, бъдете благодарни на живота за това, което ви е дал и ви дава, фокусирайте се върху нещата, които зависят от вас (идеи, думи, поведение, действия), без да се затормозявате с чужди мнения, реакции, грешки. Да обичате себе си значи да отделите време за себе си, да се забавите, да останете вкъщи, да потърсите помощ, да кажете „не“, да си простите, да се развивате.
Да, по-добро развитие. Да, трудно е да се живее с неизвестността дали ще успеем. Да, изплаща се.

 

Сподели