Всичко за Бохо гривните

05.06.2020

Всичко за Бохо аксесоарите

 

Бохо модата между другото е трудно да се определи, но е лесна за разпознаване. Става въпрос за стил, който се асоциира със свободата, и в този смисъл той е изпълнен със свобода и си има собствено описание. Това, което спада към основните му характеристики, са множеството детайли, допълнения, неограничеността при нанизването на дребни аксесоари, претрупаност, която наподобява избуяло растение в тропическа гора – всичко това се съдържа в накита. И тъй като самата душа на бохо стила е изразена в голяма степен в аксесоара, накитът може да бъде охарактеризиран като бохо или не-бохо.
При прочутата Коко Шанел правило е да се поставят различни накити, а след това да се маха един от тях. При бохо стила всичко е наопаки – поставя се всичко, което ви допада, а след това се добавя... още един аксесоар. Бохо гривните ни дават безкрайни възможности – не само при комбинирането им с дрехите, но и при съчетаването им помежду си. По този начин те правят впечатление винаги за ново, свежо, неповторимо и създават удоволствие за обръщане към собствения вид. Бохо е невидимата свобода, а гривната е детайлът, който поддържа самобитността на този стил.

Винаги и навсякъде
Можем да открием бохо гривните на много неочаквани места – на импровизираните улични пазари, по алеите край плажа, като подаръци в списания за жени, в книжарниците, в магазините за играчки. Най-много им се радваме, когато ги открием в кутията за бижута на мама или баба. Най-хубавото, което можем да направим, с което вършим и максималното, е да ги създадем сами – имаме тази свобода. Може дори да поканим приятелки да се присъединят към нас – ето един повод за появата на прекрасни спомени, запазени в гривните.
Материалите, които могат да се използват за направата на тези гривни, са безкрайно разнообразни и повечето от тях можете да откриете у дома. С други думи, трябва да съберете всички тези неизползваеми джунджурии, за които сте се питали защо не ги изхвърлите – кръпки от дънки, дантели, платове с цветни шарки, остатъци от канап, вълна, конци, различни панделки и лентички. От друга страна като начало е добре да добавите и известно количество намотани телчета. Като приспособление и прибор за работа могат да ни послужат и клещите, иглите, безопасните игли. Точно, всичко това са все вещи, които могат да допринесат за направата на уникална бохо гривна. Колкото повече приятелки съберем, толкова по-различни неща ще включим и ще бъде забавно във всички случаи – както общуването, така и продуктите.


Домашно производство

Най-лесно е да направите гривна от няколко намотани телчета, на които са нанизани разноцветни мъниста. Към тях могат да се добавят и детайли като малки метални връзчици. Обичайните метали са сребро, мед и месинг. Мънистата са от полускъпоценни камъни или от по-леки материали като дърво или корк. Изсушени и лакирани семки, миди и охлювчета се комбинират прекрасно с малки мъниста. Като допълнения под формата на висящи детайли често се добавят и елементи като парички и дукати с малки размери, както и помпони, плетени цветя и други допълнения – например вълнени конци.
Бихме казали, че бохо гривните са се появили като ръчно творчество – пълно е с навързани възелчета и плетеници. Всичко това звучи някак домашно, индиански, етно, което придава на този вид накити мистични и „диви“ нотки. Творческото мислене е добър начин да се направи крайно оригинален накит, в който са включени части от керамика, огледалца, разноцветни стъкълца, пера от птици – всичко, в което свободната душа вижда вълшебството.

Кожа, дървени мъниста, полускъпоценни камъни

Ако повече ни харесва да работим с игла и конец, отколкото с телчета и клещи, може да се обърнем към големите дървени мъниста, по-големите парчета кожа и камъните. Много хора се връщат от морето с камъчета, събрани от плажа, с които не знаят какво да правят. Ако те се омотаят с телче и се вплетат в гривна, се превръщат в красив спомен от лятото. Любителите и тези, които познават скъпоценните камъни, могат да направят и накит, в който е вплетен разказ за чудесните свойства на опала, ахата, нефрита, кварца и ясписа.
Най-разпространеният цвят, с който се изразява бохемският стил, са земните цветове (кафяво, керемида, охра), прозрачните нюанси на червеното и оранжевото, както и меките багри – бежово, слонова кост, ванилия и дори и най-важният цвят сред тях – тюркоазеният. Той поражда асоциации с Изтока и индийската култура. Често са подчертани шарените мотиви под формата на детайли тип орнаменти на килими, които не са симетрични, а в свободно състояние, което всъщност е и същността на бохо стила. „Гривните на приятелството“ като цяло са съставени от разноцветни кончета, навързани с възелчета.


Кехлибарът – винаги в комбинация
Бохо харесва цветята, листата, зрънцата – всичко това може да се открие като детайл в гривната, залята с епокси смола, или като цяла гривна. Гривните от епокси смола, омотани с телчета, оставят впечатление за изтънченост и елегантност. И като сме на вълна смола, не трябва да забравяме кехлибара. Този топъл естествен материал също се комбинира с телчета – независимо дали е с кръгли, продълговати или елипсовидни елементи.
Формите на сегментите, които се нижат, са много разнообразни – от очакваните топчета до елипсовидните и триъгълните керамични детайли. Естествено, най-разнообразни са леките метални връзки, които варират от единични думи до символи на мир, любов, вяра, надежда и до тези, съвсем личните, които изглеждат като миниатюри от света, който ни заобикаля – листчета, животни, предмети.


Злато, анималистични принтове – стоп!
Въпреки че бохо подразбира неограничена свобода при създаването, комбинирането, съчетаването, връзването, все пак има детайли, които този стил заобикаля. Става въпрос за златото, както и животинските принтове и кожата. В избягването на тези елементи е същността на бохо стила, който е достъпен за всички, тъй като не струва почти нищо! Той е като сладките, когато ни се дояде нещо сладко – правим ги за половин час от продуктите, които открием вкъщи.
Това, което важи за обличането в този стил, са слоеве, претрупано и нахвърляно, което важи и за гривните. С нанизи може да се покрие цялата ръка до лакътя. Естествено, и двете ръце, тъй като бохо подразбира претрупаност. Гривните често могат да се носят и около мускулите, и около глезените. Те се комбинират много добре с часовници. Часовници, които след общото привикване към мобилните телефони се превръщат в моден аксесоар, в комбинация с гривните могат да показват едно и също време – особено важно положение на стрелката, която ни свързва със специално и значително важно събитие в живота. И иначе казано, нашата самостоятелно направена бохо гривна е нашата автобиография в малката поредица от житейски събития, красиви моменти, с които могат да се случват нови детайли, свързани с нови спомени. Което ни води до още едно същинско свойство на този стил – той е личен, най-личният стил, който можем да притежаваме!

Бохо икони
Що се отнася до другите стилове, и тук можем да се обърнем към сцената и нейните звезди и да потърсим добри идеи. Проучвайки модните тенденции и движения, бохо се появява през 60-те и 70-те години на миналия век. Трудно е да си представим, че това е свързано с хит, с филма мюзикъл „Таборът отива към небето“ от 1975 година, и кое е по-старото – кокошката или яйцето. Едва завръщането на този стил при прехода от първото към второто хилядолетие се приписва на Сиена Милър, дори са потвърдени и обстоятелствата, при които се стига до това решаващо събитие – фестивала „Гластънбъри“ от 2004 година. Сред звездите е популярен – и сред „по-опитните“, и сред по-младите. Шер е бохо икона, а този стил откриват и Кейт Мос, Никол Ричи, Рита Ора, Зоуи Кравиц. Когато става въпрос за звездите от света на музиката, бохо стилът може най-напред да се свърже с Джос Стоун, която освен с гласа си е известна и с босоногите си изяви. Нейните крака често са украсени с верижки. От друга страна за кралица на джипси стила е провъзгласена Стиви Никс от групата Fleetwood Mac, която следва аутфита на Джанис Джоплин. И така можем да извлечем поне една поука – не се отделяйте от накитите на мама и баба!

Мистър Бохо
Kейт Мос дори представя своя линия накити в бохо стил в сътрудничество с бразилския дизайнер Аро Вартанян. Тази колекция съдържа символите на луната, щитове, котки и облик на змей.
Ненадминатият мистър Бохо, Стив Тайлър, дори украсява микрофона си с бохо детайли. Този певец е целият в shabby chic фасон, от него висят черепи, кърпи, ресни, дори и бохо накити. Музикалната сцена е платформа за екстравагантност от всякакъв вид, но това не променя факта, че бохо гривните са най-честият накит, който носят мъжете и извън сцената. Кожичките и мънистата от нанизите, металните аксесоари, дори и големите плочки с послания по тях, символи и с орнаменти, не са рядкост при тези аксесоари за мъже. По темата все по-често се споменават и вариантите, които обхващат каучука и хирургичната стомана. Аксел Роуз също така има своя бохо фаза, както и повечето рок певци, поне като става въпрос за гривни.

Миди и охлюви

За сезона пролет-лято 2020 са най-актуални накитите от мидички и перли – и по гривните, и по колиетата, и по гривните за крака. Тъй като тази година е под знака на черепите, перата и диско яките, няма да ни е трудно да съчетаем всичко това с любимия ни бохо стил. Ако обаче наред с накита искаме да сме модерни, трябва да носим гривни с по-големи перли с ярки цветове на дъгата. И изобщо на модните ревюта за 2020 година дефилират огромни охлюви, миди и други кръгли предмети, нанизани като гривни и огърлици.

Antrfile :
Червен конец
Червеното конче, което се слага „против уроки“ и което се връзва около ръката на бебето, е първата бохо гривна, която се поставя в живота на малкото човече.

 

Сподели