В царството на глитъра

05.06.2020

В царството на глитъра

 

 

Дори египтяните произвеждали лъскави материи от стрити насекоми, както и фино смлени зелени кристали от малахит, за да подобрят вида на тялото и предметите си. През 80-те години на миналия век тези т.нар. брокати се добавят официално към козметичните продукти и стават сценичен израз на хората на изкуството на това време. Body glitter се превръща в неизменна част от несесерите на всички момичета, особено през лятото и на официални събития, където подчертава тена и красотата на женското тяло. С разширяването на пределите на декоративната козметика, както и със съветите на специалистите, които се превръщат в неизменно четиво на всяко момиче, брокатът и глитерите стават все по-популярни, а начинът на приложението им и подчертаването на отделни части от лицето се промотира от известни козметични марки в социалните мрежи. Между другото природозащитниците в цял свят предупреждават за глобалната опасност от тези прекрасни ефирни частици, които директно попадат в околната среда след употребата им и пластмасовото им съдържание се превръща в храна на обитателите на водите.


ПО КОСАТА, ТЯЛОТО, НОКТИТЕ
Брокатът сега е включен в почти всички козметични продукти – както за грижа за тялото, лицето и косата, така и в грима, лаковете за нокти...
Може да бъде включен в състава на онова, което си представяме, че трябва да блести по тялото и по лицето. Съчетава се отлично с всички варианти на външния вид – независимо дали сме решили да сме на галавечеря с шармантна рокля, или сме вкъщи, лежерно облечени. Въпреки че се отстранява трудно от лицето, го харесваме и си го слагаме с удоволствие за новогодишната нощ, защото ни придава празничен вид.

ГЛИТЕРИ С КОЗМЕТИЧНО КАЧЕСТВО

Поставя се въпросът, какво се случва с блясъка, който се поставя върху устните и чието съдържание обикновено изяждаме след половин час? Американската агенция по храните и лекарствата FDA причислява глитърите към адитивните бои, които не се намират в списъка на позволените адитиви, а това води до допълнително объркване сред потребителите.
Между другото в страните от ЕС глитерите, които се използват в козметиката, са с козметично качество, а според законите на ЕС те трябва да отговарят на строги правила за сигурност при използването на този продукт. На тези, които продължават да използват цветовете за микрофини блестящи PET частици в препаратите, със сигурност им се предлагат глитери под формата на частици, естествени пигменти, деривати на боросиликата, които са безопасни и все по-популярни при повечето и естествените брандове. Наред с това от 2017 година на пазара се намират и биоглитери, произведени от специален биоразградим филм, получен от устойчиви източници и среда, които не съдържат ГМО материали, което още повече допринася за безопасната употреба на тези субстанции. Значи няма проблем и проверените козметични къщи се грижат за вашето здраве и красота. Това е причината, поради която козметичните къщи не се отказват от идеята за „бляскавия свят“ и големите брандове рекламират своята колекция гримове с брокат от всички видове, която никога не е била по-голяма. На пазара се намират и специализирани видове козметика, които предлагат голям избор от топ вегански блясък, бронзанти и сенки за очи.
Важно е да имате предвид, че не всички глитери са позволени за употреба около очите, въпреки че са безопасни, например за устните. Затова трябва винаги да внимавате при избора на всеки продукт и да знаете дали е безвреден за очите. Нанасянето на глитерите, които не са за очи, в тази област може да увреди роговицата или да доведе до различни усложнения, предизвикани от острите частици и ситния прах, ако достигнат до вътрешността на окото.

Глитерите в серумите за лице, които се нанасят под хидратиращия крем, придават младежки вид на зрялата и на дехидратираната кожа и са желателни в такива продукти. Световните гримьори ги препоръчват, за да изглеждате по-млади. Освен това съществуват и глитер праймъри, които представляват кремообразни формули за лице и тяло. Придават дискретен продължителен и равномерен блясък, който придава ефект на здрава и поддържана кожа.

 

Модата на гримирането с блясък не може и няма да бъде спряна. Ако не сте забелязали блясъка, сега той е навсякъде – от устните до клепачите, и която и да е черта на лицето може да има полза от нанасянето на този бляскав грим според твърдението на най-известните световни гримьори.
Затова, вместо да се съпротивлявате срещу чудотворните блестящи частици, които правят празничните ни моменти по-красиви, добре е да решите и правилно да изберете какво да нанесете по тялото си, тъй като предупрежденията на научната общественост са оправдани, особено ако вземете предвид различните козметични продукти, които ни заобикалят.

Сподели