Обичам да ям, а искам да отслабна. Как да стане това?

05.06.2020

Обичам да ям, а искам да отслабна. Как да стане това?

 

 

Много мои пациенти споделят – наслаждавам се на храната, а трябва да отслабна. Как да постигна това? Като начало не всичко е изключително в храната. Много от това засяга и другите наши навици. Да започваме!


Първо – филтрирайте всички различни информации за отслабването – много от тях ви водят в погрешната посока.
Отслабването е последица от негативния енергиен баланс – приемам по-малко, отколкото ми е необходимо за основните енергийни нужди! Няма друга магична формула и много хора губят самочувствието си, тъй като не успяват, а други са успели!
Не е точно така. Магията се състои само в това – да забелязвам, че това, което консумирам, може да отнеме доста време, за да постигна желаното тегло. Тук вече трябва да се обърнете към себе си и да си отговорите на някои важни въпроси – решението е въпрос на воля. Аз не обичам да избирам!


На второ място – обичайте себе си, желателно е да се наслаждавате на собствената си личност
Наслаждаването, щастието, удоволствието са нормални психологически характеристики на здравата личност. Имаме център на удоволствието, който трябва да бъде удовлетворен. Когато става въпрос за храна, този център се нуждае най-много от сладко или мазно – или най-често и двете.
На практика това означава – не отхвърляйте любимите ви ястия, но приспособете рецептата, като не добавяте мазнини. Когато е възможно – нека бъде без мазнини.
По-мазната храна поражда желанието за повече прием на храна. Предотвратете това! Забравете за мантрата, че зехтинът е здравословен. Здравословен е, но когато се приема на капки. Много, много по-малко допълнителни захари! Забравете за крайно погрешната история за бялата захар като отрова и „здравословната“ фруктоза, жълтите и останалите разнообразия. Вашето кафе ще има вкуса, който обичате, и с пълна лъжичка захар, без да прекрачвате границата от 5 лъжички захар дневно.


На трето място – напълнете корема, дайте му това блажено чувство на ситост!
Гладът е нашият биологичен неприятел и той събужда в нас всички механизми на поддържане на живота. Но чувството на ситост се предизвиква от нашите сетива – зрение, вкусови рецептори и едва след това идва редът на пълния корем. Значи не похапвайте от непрозрачни пликчета, пластмасови кутии и т.н. Трябва да виждате храната. Нека тя бъде добре подправена и най-важното – да не бъде КРЕМООБРАЗНА! Трябва да има констистенция, изискваща дъвчене.
Зеленчуците са тази тайна съставка на яденето, която трябва да присъства в изобилие – в супите, варивата или салатите. Те запълват корема с много нисък калориен прием – естествено, ако не са панирани и ако не плуват в мазнина!


На четвърто място – забравете за храненето през нощта!
Като казваме това, имаме предвид всички, включително и хората, които работят през нощта. След 9 часа вечерта хормоните, които регулират метаболизма ни, заспиват, а храната така не може да бъде добре използвана и се превръща тутакси в мастна тъкан. Така напълнявате и от това, което сте приели през деня. И още нещо – разпределете дажбите си на три порции – така ще избегнете ситуацията да направите това, което наричаме мазно и захарно цунами. Когато поставите всичко, което консумирате, в едно хранене, организмът ви трябва ВЕДНАГА да се лиши от това и тъй като не може да го разгради или да го изразходва, ще превърне излишъка в мастна тъкан. А оттам вече попадате в омагьосания кръг – процесът не е идентичен. Това е в сила и когато не ядете повече от дневните ви дажби, ами ги приемате наведнъж.


На пето място – физическата активност има смисъл само ако изпитвате удоволствие от нея
Често ме питат дали трябва да ходят в залата, или да правят тези или онези упражнения – кое е най-ефективното за отслабване. Не се ръководете от това. Физическата активност е за да й се наслаждавате – тя е най-добрият заместител на храната и притежава действие-награда в хедонистичния ни център! С други думи, ако се наслаждавате на разходка, правете това редовно, всеки ден! Който обича да танцува – това също е добре – древните гърци са смятали танците за най-пълното удоволствие!

Следователно изобщо не се впускайте в разни програми, които ви обещават бърза загуба на тегло без диети – ще бъдете разочаровани и фрустрирани, понеже това не действа.
И на последно място, но не по важност – осигурете си добър сън
Добрият сън е незаменим. Следователно това трябва да е първият въпрос, който трябва да разрешите, ако имате проблем със съня. Ако е необходимо, има и специализирани центрове, които се занимават с това. Като начало – пробвайте няколко неща, които препоръчва хигиената на съня – не яжте и не пийте късно, тъй като, както казваме – последното хранене трябва да е три часа преди сън.

 

Сподели